Landeron compressor

Landeron Compressor in close up

Recentelijk kwam ik de Landeron Compressor tegen op het Nederlandse horlogeforum. Een mooi automaat horloge voor een schappelijke prijs van 350 euro, dus een nader onderzoek waard. Maar op de verschillende horloge fora blijven de Landeron horloges een mysterie. Tijd om het uit te zoeken. We starten met wat achtergond informatie over het merk Landeron en de term (super) compressor.

 

Landeron uurwerken

Landeron is nooit een horlogemerk geweest maar een producent van horloge uurwerken, ontstaan rond 1925 als afsplitsing van horloge producent Charles Alfred Hahn. De naam Landeron is afkomstig van de plaats waar de fabriek staat in Zwitserland.

Landeron maakte voornamelijk chronograaf uurwerken waarin het merk een belangrijke rol heeft gespeeld. Landeron is namelijk (mede)-uitvinder van het cam-mechanisme. Cam-operated of cam-switched heeft te maken met het synchroniseren van de verschillende subdials van de chronograaf. Met de komst van de cam-switch was er een goedkoper alternatief voor de dure en onderhoudsgevoelige column wheel. Zie voor meer informatie op www.watch-wiki.net, watchesthroughtime.blogspot.nl en www.watchreport.co.

Van het bekendste cam-switched Landeron model ’48’ zijn er in totaal meer dan 3 miljoen van geproduceerd. Dit Landeron uurwerk is door vele verschillende horlogefabrikanten en juweliers ingekocht en vervolgens verwerkt in hun eigen horloges. In de onderstaande modellen met ’48’ uurwerk zie je mooi de verschillende verwerkingen. Voor meer voorbeelden kijk dan op de Watch Spot.

Landeron bestaat als horloge uurwerk niet meer. In de jaren 50/60 werd het onderdeel van Ebauches SA.Met de opkomst van quartz en de vele overnames en fusies in de uurwerkbranche is het opgeslokt in het uurwerk molog ETA (momenteel eigendom van Swatch Group). Lees meer over de geschiedenis van Ebauches SA en ETA.

 

(Super) compressor

De term (super) compressor slaat op de sluiting van de horlogekast die mede de waterdichtheid van de horlogekast bepaalt. Bij het duiken komt er druk te staan op het horloge: Hoe dieper je duikt, hoe meer druk. De uitvinding van de compressor en opvolger super compressor sluiting door Ervin Piquerez SA in 1956 maakte het mogelijk om duik horloges te maken die tot 600 feet (182 meter) diep konden.

Benrus Ultra Deep (Bron: http://forums.watchuseek.com)

Een andere bijzondere bijkomstigheid van dit type duikhorloge is dat de resterende duiktijd weergave, die bij de meest duikhorloges aan de buitenkant zit, nu binnen het horloge zit; dus achter het glas. Uiteindelijk bleek dit niet erg handig omdat je de tijdsweergave met een van de knoppen aan de zijkant beweegt. Maar het geeft dit type horloge wel een meer dressy look dan het gemiddelde duikershorloge. Lees het artikel op gearpatrol en wornandwound  en scubawatch.org voor meer informatie over super compressor horloges.

Er zijn er drie compressor typen: Compressor en compressor 2 hebben een vergelijkbare sluiting als Super compressor maar zijn niet bedoeld als duikhorloges. Tot dit type lijkt de Landeron Compressor dus ook te behoren.

Super compressor horloges zijn direct te herkennen aan het strepenpatroon (cross-hatched) op de 2 knoppen die meestal ook wat groter zijn wat ze makkelijk maakt om te bedienen onder water.

Strepenpatroon op de knoppen

Super compressor horloges worden niet meer gemaakt. Wel wordt de bijzondere look van deze horloges nog gebruikt en is het een gewild type vintage horloge. De Longines Legend Diver is een mooi voorbeeld van super compressor based horloge dat nieuw te koop is. Onderstaand een kleine galerij met super compressors.

 

Landeron compressor

Terug naar de Landeron compressor:

  1. Onder het merk Landeron zijn nooit horloges geproduceerd. Dus het plaatsen van het ‘merk’ Landeron op het horloge heeft niks met historie te maken.
  2. Mogelijk bevat dit horloge een Landeron uurwerk? Nee, het is verkrijgbaar met een quartz, Miyota of ETA automatisch uurwerk.
  3. Is het een (super) compressor? De term (super) compressor slaat bij de Landeron niet op de sluiting van de horlogekast maar op de inwendige bezel die met 1 van de twee knoppen is te bedienen. Het horloge heeft een schroefsluiting met een opgegeven waterdichtheid van 10 ATM, maar de term super compressor staat vreem genoeg wel op de kast. Wel heeft het horloge het strepenpatroon op de knoppen.
  4. Grappig genoeg is de Landeron ook als een bouwpakket verkrijgbaar. Een bouwpakket? Jawel, zo toont een een filipijn trots zijn zelf in elkaar gezette Landeron Compressor. Je moet nog wel apart het uurwerk en horlogeband aanschaffen.

Dus de Landeron Compressor (en andere Landeron horloges) hebben geen historische relatie met het merk, zijn 100% nieuw en hebben de looks van de super compressors. Als je je hierin kan vinden dan is een Landeron Compressor een horloge voor jou.

De Landeron Compressor wordt op twee Franse websites en op Ebay verkocht en is verkrijgbaar in drie verschillende designs. De prijs begint met 120 euro voor de quartz versie en loopt op tot 750 euro voor de ETA versie.

In close up

Waar te koop:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rated 8 based on 45 ratings